Sett deg smarte mål i 2018. Og sett deg nye smarte mål som du oppnår! Kanskje er du en av dem som år på år bestemmer deg for mål som du ikke klarer å gjennomføre? Eller kanskje du er en av dem som prøver hvert år, om og om igjen.

Ofte har vi en plan, ja det er godt med planer. Skal ikke kimse av det! Men du vil også trenge struktur for å gjennomføre målet ditt! Og en god dose med selvdisiplin. Det vil hjelpe deg til å få bedre oversikt, bedre struktur i hverdagen, og kan hjelpe deg til å oppnå det du ønsker deg av endringer både privat og på jobb. Og så må du ha vilje til å gjennomføre! Og det med viljen og evnen til å gjennomføre er så vanskelig mange ganger. Ja for det er der det skorter ofte på veien til målet vi satte oss.

Du kan begynne med å tenke over om målet du har satt deg for inneværende år er attraktivt nok for deg. Er ikke målet attraktivt for deg, så er det heller ikke noe smart mål som du vil oppnå. Hvor mye betyr dette målet for deg? Betyr det mye for deg, og er du villig til å ofre noe for å nå målet ditt, ja da er det sannsynligvis attraktivt nok. Betyr det alt for deg? Eller betyr det ikke så mye?

Målet må også være positivt formulert. Det vil si at det må være så presist som mulig. For eksempel: Ønsker du å slutte å røyke, nytter det ikke å skrive ned et mål som er formulert som : Jeg vil slutte å røyke! Eller jeg skal ikke røyke! Det er ikke et positivt smart formulert mål. Da er det bedre med: Jeg er sunn og frisk!

Målet ditt må også være realistisk. Hvor gjennomførbart er målet ditt? Er det realistisk? Eller henger det for høyt? Er det mulig å gjennomføre målet ditt? Og hvordan skal du gjøre det? Ja du kan ha «hårete» mål. Fordi du får noe å strekke deg etter. Men er målet urealistisk så dropp det. La oss ta et eksempel som viser deg hva jeg mener. Dersom du har et mål om å klatre i Himalaya,vil det sannsynligvis være et mål som er uoppnåelig, dersom du ikke er veltrent, vant med å klatre, og vet hva som må til av forberedelser for å nå dette målet. Da er det ikke noe smart mål.

Idrettsfolk er ofte gode på å sette seg smarte mål som de oppnår. De vet hva som må til for å endre kurs for å skape vekst og resultater. Og de er drillet i dette her. Om og om igjen. Og de trener på det om og om igjen. Idrettsfolk forestiller seg at målet allerede er oppnådd. En skiløper som står på startstreken visualiserer at han/hun allerede er i mål. De ser for seg seiers følelsen, heiaropene, og sannsynligvis en medalje. I sin hjerne har de allerede oppnådd det de ville. Fordi de tenker positivt, og visualiserer målet sitt smart. Dermed setter de også både kropp og hodet i stand til å kunne oppnå målet sitt. Smart - ikke sant? Dette kan også du gjøre. Øv deg på å visualisere målet ditt! Husk målet må være positivt, attraktivt og realistisk.

Og du må også tenke på hvor målbart målet er. Med det så menes når du har oppnådd målet ditt, hva beviser det? Hva tenker du og føler du når du har oppnådd målet ditt? Hvilke endringer kan du vise til? Du må underveis til målet ditt se at det er mulig å nå destinasjonen, altså målet ditt. Det kan være at du underveis må justere målet ditt, fordi du møter hindringer og motstand. Eller at du trenger en venn, guide, veileder, eller en sparringspartner slik at målet ditt kan nås uten hindringer underveis.

Målet ditt må også være økologisk skal det være et smart mål. Trenger du en heiagjeng? Trenger du støttespillere? Er de der for deg i motbakkene? Støtter familien din deg?

Smarte mål har også en tidsfrist. Da er målet lettere å nå. Når skal du ha oppnådd dette målet?  Og resultatene underveis lettere å kjenne og føle på. Da har du en dato å se frem til. Og du kan underveis sette deg delmål. Etappe mål om du vil.

Hvordan sette seg smarte mål som du oppnår?

Du har nå fått en modell av meg som er en god start i det nye året til selvledelse, egenutvikling, inspirasjon og måloppnåelse. Modellen heter SMARTØF.

  1. Spesifikt ( Så presist som mulig. Positivt formulert)
  2. Målbart ( Når du har oppnådd målet ditt, hva beviser det?)
  3. Attraktivt ( Hvor mye betyr målet for deg?)
  4. Realistisk( Hvor gjennomførbart er målet ditt?)
  5. Tidsbestemt ( Når skal dette være oppnådd?)
  6. Økologisk ( Hvordan stiller dine kjære seg til dette?)
  7. Forutsigbart ( Er dette noe du virkelig kan tenke deg til?)

Lykke til med dine smarte mål i fremtiden!

Hege

E-bok om suksessfull kommunikasjon

FÅ 2 KAPITLER GRATIS FRA E-BOKEN MIN!

  

SMARTE STRATEGISKE STEG TIL SUKSESSFULL KOMMUNIKASJON

 

Til støtte og inspirasjon i endringsprosesser, lederutvikling, som ansatt, og til motivering, innsikt og personlig utvikling av deg selv

 

 

Du er registrert! Sjekk mailboksen din!